Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ν.Δ - Τα συν και πλην του Σαμαρά - Ελέγχει μόλις το 30% της κοινοβουλευτικής ομάδας

Μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα και την εκλογή μόλις 76 βουλευτών (η μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στην ιστορία της ΝΔ), έχουν αλλάξει πλήρως οι συσχετισμοί και δεν είναι τυχαία η πρώτη κίνηση του Αντώνη Σαμαρα να τηλεφωνήσει σε όλους του βουλευτές διερευνώντας τις προθέσεις τους μία μέρα μόλις μετά τις εκλογές.

Οι Θόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου, που εξελέγησαν στο Επικράτειας ελέγχονται πλήρως απο τη ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Β Αθήνας ο Νικος Δένδιας με την εκλογή του στην πρώτη θέση, δημιούργησε νεα δεδομένα αφου εκτός των άλλων άφησε πισω του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ποτέ δεν έκρύψε τις αρχηγικές του φιλοδοξίες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Άδωνης Γεωργιάδης που αν και διατηρει καλές σχέσεις με τον Μάκη Βορίδη θεωρείται "σαμαρικός"

ενω ακολουθούν οι νεοφιλελεύθεροι Κωστής Χατζηδάκης και Μιλτιαδης Βαρβιτσιώτης. Ο Εύαγγελος Μειμαράκης που για πολλούς θεωρείται η ψυχή της παράταξης είναι στην έκτη θεση,με τον " καραμανλικό " Γιώργο Κουμουτσάκο και την Άννα Καραμανλή να βρίσκονται πίσω του.

Η Σοφία Βούλτεψη που στηρίχθηκε στο δίδυμο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη για να εκλεγει και Δ διατηρεί άριστες σχέσεις με το Δημήτρη Σταμάτη, πέρασε τελικά την " προεδρική " Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου ενω τελευταίος εκλέχτηκε ο δυσαρεστημένος απο τις γραμμές που έδινε το περιβάλλον του Αντωνη Σαμαρα και εκφραςτης της λαϊκής δεξιάς Μάκης Γιακουμάτος.

Στην Ά Αθήνας η Ολγα Κεφαλογιάννη εκλέγεται πρώτη, με τον Βασίλη Κικίλια να ακολουθεί και την Ντόρα Μπακογιάννη να κλείνει την τριάδα. Έκπληξη προκάλεσε η επανεκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη, που αν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά απο τα παλιά, αισθανεται πιο κοντά στον Κώστα Καραμανλή ενω πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να τον φέρει πιο κοντά του τον "έχρισε" αντιπρόεδρο της Βουλης.

Στην περιφέρεια Αττικής ο Μάκης Βορίδης που είναι μεταξύ των δελφίνων, επικράτησε της προεδρικής Γεωργία Μαρτίνου ενω ακολουθούν ο " καραμανλικός " Γιώργος Βλάχος με τον παλιό " μητσοτακικό " Θανάση Μπούρα.

Στον Πειραιά εκλέχτηκε ο προεδρικός Κώστας Κατσαφάδος ενω στη Β περιφέρεια, εκλέγεται Γιάννης Τραγάκης.

Με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας εκλέγονται οι Θόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου, ολοι προσωπικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά.

Στην περιφέρεια, βουλευτές που είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2012 αποτελώντας την εμπροσθοφυλακή του Αντώνη Σαμαρά έμειναν εκτός. Στην Θεσσαλονίκη ο μέχρι πρότινος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Ορφανός δεν βγήκε. Στον αντίποδα πρώτος εκλέχτηκε ο καραμανλικός Κώστα Γκιουλέκας επιςκεφτηκε την Παρασκευη το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κάνοντας και δηλωση στις κάμερες πριν μπει θέτοντας εμμέσως θέμα ηγεσία ενω ακολουθηςε ο επισης καραμανλικός Σταύρος Καλαφάτης με την Έλενα Ράπτη που ανήκει στους δυσαρεστημένους απο τη μη αξιοποίηση της, να εκλέγονται. Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός.


Στη Β Θεσσαλονίκης επικράτησαν οι " σαμαρικοί " Θόδωρος Καράογλου και ο καραμανλικός Σάββας Αναστασιάδης οποίος το τελευταίο διάστημα διατηρεί άριστες σχέσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ και αυτο ώθησε τον Αντώνη Σαμαρά να καταλάβει την έδρα της Μεσσηνίας αφήνοντας εκτός τον Γιάννη Λαμπρόπουλο που ήδη σήκωσε μπαιράκι.

Στην Αιτωλοακαρνανία η αξιοποίηση του Κώστα Καραγκούνη ως εκπροσώπου τύπου έχει φέρει απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά τον παλιό του συνοδοιπόρο απο την ΠΟΛΑΝ, Μάριο Σαλμά.

Στην Αργολίδα επικράτησε ο πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Ανδριανός αλλά στην Αρκαδία ο επίσης " καραμανλικός " Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχασε απο τον πρώην ΠΟΛΑΝιτη Κώστα Βλάση.

Στην Αχαία επικράτησε ο πρωην γραμματέας Ενημέρωσης και σκληρος "σαμαρικός" Ανδρέας Κατσανιώτης ενω στην Αρτα ο " καραμανλικός " Γιώργος Στύλιος κέρδισε τον " σαμαρικό " Κώστα Παπασιώζο.

Ίδια κατάσταση σε Βοιωτία και Έβρο όπου οι " καραμανλικοί " Ευαγγελος Μπασιάκος, Τάσος Δημοσχάκης άφησαν εκτός τους προεδρικούς, Γιάννη Καράμπελα και Άκη Γεροντόπουλο, Αλέκο Δερμεντζόπουλο αντίστοιχα.

Ο πρώην " σαμαρικός " Κώστας Τζαβάρας εκλέγεται στην Ηλεία ενω ο Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια κέρδισε τον " παλιόφιλο " του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Μαρκόπουλο ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτή τη στιγμη συγκαταλέγεται στους ανένταχτους.

Ο " καραμανλικός " Γιώργος Κασαπίδης άφησε εκτός τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, πολιτικό φίλο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Κοζάνη ενω ο " αβερωφικός " Κώστας Τασούλας και στενός φιλίες του Αντωνη Σαμαρα εκλέχτηκε στα Ιωάννινα.

Οι " δυσαρεστημένοι " Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Τσίαρας (Κουμπαρος του Δ. Αβραμοπουλου) που απομακρύνθηκαν απο τον πρώτο ανασχηματισμό Σαμαρά, βγήκαν σε Καβάλα και Καρδίτσα.

Στην Κέρκυρα ο Στέφανος Γκίκας, στενός φίλος του Ευάγγελου Μειμαράκη, πήρε την έδρα απο την Άντζελα Γκερέκου.

Η μεγάλη ανατροπή ήρθε στην Κόρινθο όπου ο "καραμανλικός" ΧΡΗΣΤΟΣ Δήμας τον " σαμαρικό " Νίκο Ταγαρά που είχε πριμοδοτηθεί με υπουργείο.

Στις Κυκλάδες ο σκληρος " σαμαρικός" Γιάννης Βρούτσης επανακλέγεται όπως και στη Λέσβο ο επίσης " σαμαρικός " Χαράλαμπος Αθανασίου που άφησε εκτος τον "καραμανλικό" Παύλο Βογιατζη

Στη Λακωνία ο πρώην " σαμαρικός " Θανάσης Δαβάκης επικράτησε. Ενω ο "καραμανλικός" Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον " προεδρικό " Χρήστο Κέλλα καταφεραν να επανεκλεγούν στη Λάρισα ενω η Ζέττα Μακρη έχασε απο τον πρωτοεμφανιζόμενο "σαμαρικός" Χρήστο Μπουκωρό στη Μαγνησία.

Στην Ξάνθη ο " καραμανλικός " Αλέκος Κοντός επανεκλέγεται όπως και ο " σαμαρικός";Γιώργος Καρασμάνης σοου χαρης στην υπουργοποίηση του κατάφερε μα εκλεγεί αφήνοντας εκτος τον "καραμανλικό" Δανή Τζαμτζή.

Στην Πιερία εκλέγεται ο πρώην " σαμαρικός " Κώστας Κουκοδήμος, στη Ροδόπη ο " καραμανλικός " Ευριπίδης Στυλιανίδης ενω στα Τρίκαλα ο " σαμαρικός " Κώστας Σκρέκας.

Στις Σέρρες ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Καραμανλής, γιος του Αχιλλέα σάρωσε ενω τη δεύτερη έδρα πήρε η " σαμαρική " Φωτεινή Αραμαπτζή.

Στη Φθιώτιδα επανεκλέγεται ο Χρήστος Σταικούρας ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλη και ο οποίος χαίρει της αμέριστης εκτίμησης του Αντωνη Σαμαρας, στη Χαλκιδική επανέκαμψε ο " καραμανλικός " Γιώργος Βαγιωνάς που επικράτησε του " σαμαρικού " Ευθύμη Καρανάσιου ενω στη Χίο ο φίλος του προέδρου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

Οι προεδρικοί Δημήτρης Κυριαζίδης ( Δράμα ), Απόστολος Βεσυρόπουλος ( Ημαθεία ), Γιώργος Γεωργαντάς ( Κιλκίς ), Μαρία Αντωνίου ( Καστοριά ), Στέργιος Γιαννάκης ( Πρέβεζα ), Βασίλης Γιόγακας ( Θεσπρωτία ) και Γιάννης Αντωνιάδης ( Φλώρινα ) κέρδισαν τη μάχη του σταυρού.

Δυο "καραμανλικοί" κέρδισαν την έδρα σε Δωδεκανησα και Γρεβενά, με τον Μανό Κοσνολα να κόβει πρώτος το νήμα έναντι του "σαμαρικός" Γιαννη Παππά και τον Τιμολεων Κοψαχειλης Να επανεκλέγεται αντίστοιχα.

Στην Κρήτη, ο " ντορικός " Λευτέρης Αυγενάκης επανεκλέγεται στο Ηράκλειο, όπως και ο προεδρικοί Γιάννης Πλακιωτάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης σε Λασίθι και Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με το καταστατικό του 2013 άλλωστε, τον πρόεδρο τη Ν.Δ μπορεί να αμφισβητήσει το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας (δηλαδή 26 από τους 76 βουλευτές που διαθέτει πλέον η Ν.Δ) και για να γίνει αποδεκτή η πρόταση αμφισβήτησης και να ξεκινήσει η διαδικασία προσφυγής στη βάση, πρέπει να την ψηφίσει το 50% συν ένα δηλαδή εν προκειμένω 39 βουλευτές.

Πάντως οι ζυμώσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν ξεκινήσει ακομη και οπως όλα δείχνουν στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ που κατα πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί στις 5 Φεβρουαρίου περα απο ιδεολογικά και πολιτικά ζήτημα δεν φαίνεται να υπαρχει διάθεση απο κανέναν να τεθεί θέμα ηγεσίας σε αυτή τη χρονική στιγμη.

Οπως δείχνουν οι ισορροπίες στην ΚΟ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δεν φαίνεται να ελέγχει μεγαλύτερο ποσοστό απο το 30% της σημερινής ΚΟ με τον πρωτο λόγο να έχει ο Κώστας Καραμανλη ο οποίος φέρεται να στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρα και δεν δείχνει πρόθυμος να εμπλακεί στα εσωτερικά του κόμματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμη αν και απο το γραφείο του την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν "παρέλαση" πολλα στελέχη και βουλευτες της "γαλάζιας" παράταξης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου