Κυριολεκτικά από μια κλωστή κρέμεται η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με την τρόικα, οι οποίες εκθέτουν την κυβέρνηση και τις όποιες εξαγγελίες της. Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, αποδείχθηκε με βάση και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή, ότι αποτέλεσε κίνηση «ματ», η οποία πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις για τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και λειτούργησε αποδιαρθρωτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι συναντήσεις, οι ιδιωτικές συζητήσεις βουλευτών και στελεχών της συμπολίτευσης, δίνουν και παίρνουν εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει αρκετά και μάλιστα πολλές από αυτές γίνονται και σε δημόσια θέα.
Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο και θέλει να περάσει τα δικά του μηνύματα προς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι δύο πολιτικοί άνδρες επικοινωνούν τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο και μάλιστα φροντίζουν να το δείχνουν. Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε συναντήθηκαν «εκτάκτως» δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Τορπίλη» στην ήδη ταραγμένη θάλασσα των δύο πολιτικών ανδρών έβαλε χθες και η βουλευτίνα της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι γνωστό ότι δεν βγαίνει να κάνει δηλώσεις τυχαία χωρίς να υπάρχει λόγος ή απλά για να κερδίσει λίγα λεπτά δημοσιότητας. Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη ορθά – κοφτά και με τρόπο μάλιστα που θυμίζει εντολή προς τον Αντώνη Σαμαρά κυρίως; «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία καλώντας τη ΔΗΜΑΡ σε μια συζήτηση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας», δήλωσε η βουλευτίνα της ΝΔ, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, για να βάλει «φωτιά» στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάθονται ήδη εδώ και καιρό σε «αναμμένα κάρβουνα».
Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι το παρασκήνιο οργιάζει με τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να «κοχλάζουν» και αρκετούς από τους βουλευτές να μη μπορούν πια να συγκρατηθούν. «Η κυβέρνηση αυτή χρειάζεται μεγαλύτερη πλειοψηφία και χρειάζεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να γίνει καλώντας τον κ. Κουβέλη σε μια συζήτηση για συμμετοχή στην κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ και για μία προγραμματική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να μας οδηγήσει για την επόμενη διετία», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση και απαιτούνται πολιτικές κινήσεις πια, προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά και η χώρα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελειώσουν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την ΝΔ. Ίσως και σε ποσοστά χαμηλότερα από τις εκλογές του Μαΐου του 2012.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αρκετό καιρό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε πει ότι τον ενδιαφέρει η πολιτική και θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία πιθανότατα θα ανοιχτούν μπροστά του. Το «παράδειγμα» της παραίτησης του Γ. Παπανδρέου, λίγες ημέρες μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβερνητική πλειοψηφία στα τέλη του 2011 και η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, ως μεταβατικού πρωθυπουργού μέχρι το καλοκαίρι του 2012, είναι ακόμα νωπό. Για τον Γιάννη Στουρνάρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Από το να πάει στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (το πιο πιθανό), να πάρει κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμα και να γίνει πρωθυπουργός της χώρας σε ένα πιο προχωρημένο σενάριο, αν και αυτό αποτελεί casus belli για το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Τα παραδείγματα, πάντως, του Λουκά Παπαδήμου στην Ελλάδα και του Μάριο Μόντι στην Ιταλία είναι χαρακτηριστικά και πρόσφατα.
Πέραν αυτού, όμως, ήδη στο πλαίσιο συζητήσεων μεταξύ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συζητείται εδώ και καιρό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά από κάποιον μεταβατικό πρωθυπουργό με δύο να είναι τα ονόματα που κυριαρχούν. Το ίδιο συμβαίνει και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί από τους βουλευτές του κόμματος Βενιζέλου δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν για πολύ αυτό το κυβερνητικό σχήμα και αργά ή γρήγορα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, θα δρομολογήσουν εξελίξεις, πιθανότατα πριν από κάποια ψηφοφορία στη βουλή, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς να έχει την κατάληξη του Γιώργου Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Θάνος Μωραΐτης ο οποίος μίλησε για "ψήφο ανοχής στον πρωθυπουργό" και ο Μιχάλης Κασσής ο οποίος είπε "Να πέσει η κυβέρνηση". Η διακίνηση σεναρίων περί εκ νέου συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νέο κυβερνητικό σχήμα, στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης "εθνικής συνεννόησης" αναδεικνύει τον φόβο των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του μνημονιακού μπλοκ που καταρρέει, εν όψει των αναπόφευκτων εξελίξεων.
Η θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού είναι μια ξεκάθαρα επικίνδυνη αποστολή – «καμικάζι». Ωστόσο, και το σύστημα εξυπηρετεί, αλλά και την κυβέρνηση που βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αυτή τη στιγμή, ελάχιστοι εμπιστεύονται τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ένα ολόκληρο σύστημα, το οποίο γιγαντώθηκε και απομύζησε την χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, παίζει κυριολεκτικά το τελευταίο του χαρτί. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχαστούν οι περσινές τζογαδόρικου τύπου κατηγορίες των κυβερνητικών ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να παίξει την χώρα σε μια ζαριά», που φανέρωσαν τον τρόμο του συστήματος για την αναπόφευκτη φθορά του. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια, προκειμένου να επιβιώσει ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς σε βάρος της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times πριν από λίγες ημέρες, το οποίο έγραφε χαρακτηριστικά ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα».
Το σύστημα, τα δομημένα συμφέροντα και η συγκυβέρνηση ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους επιβίωσης. Επιζητούν λίγο ακόμα χρόνο με τους δανειστές να πιέζουν. Ίσως έτσι πιστεύουν ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχτούν ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, αλλά και τις εθνικές εκλογές, τις οποίες όπως δείχνει το πράγμα προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις αποφύγουν. Γνωρίζουν πολύ καλά το τι θα συμβεί. Από την άλλη μεριά, οι δανειστές και «εταίροι» καλοβλέπουν το σενάριο μεταβατικής κυβέρνησης και πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να περάσουν τα νέα πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα, αλλά το κυριότερο που τους ενδιαφέρει είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο –Δάνειο - Μνημόνιο για την τριετία 2015 – 2017. Το είπε και ο Όλι Ρεν «Και μέτρα θα πάρετε και νέο δάνειο και μεσοπρόθεσμο». Αυτό θέλουν οι «εταίροι» και γνωρίζουν ότι με αυτή την κυβέρνηση που δεν διαπραγματεύεται τίποτε, θα πετύχουν τον σκοπό τους. Δένουν την Ελλάδα χειροπόδαρα για τις επόμενες δεκαετίες.
Το τράβηγμα του «χαρτιού» της ΔΗΜΑΡ ή για την ακρίβεια του προέδρου της Φώτη Κουβέλη, είναι μάλλον η «χρυσή» εφεδρεία – ανάσα του συστήματος αυτή την στιγμή. Αν εκτιμηθεί ότι για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το δέλεαρ είναι η αλλαγή πρωθυπουργού, τότε ο σημερινός ετοιμόρροπος πρωθυπουργός θα γίνει ο αποδέκτης του αιτήματος αντικατάστασης. Θα δεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς να «ανατραπεί» από τις Κ.Ο. ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση; Σύντομα θα φανεί. Όλα πάντως είναι ανοιχτά, προκειμένου να εμποδιστεί η έλευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση μέσω εθνικών εκλογών. Γιατί τότε θα γελάσει κι ο κάθε «Πικραμένος»…
του Κώστα Καπνίση
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου