Οι απώλειες αυτές οφείλονται στο ότι από το 2014 αλλάζει η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Σύμφωνα με την κλίμακα αυτή, το ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις φορολογείται με 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα από τα 25.000,01 έως τα 42.000 ευρώ, και με 42% για το τμήμα πέραν των 42.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται, όμως το ποσό του φόρου που θα προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά ένα σταθερό ποσό έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα ισχύει για ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως τα 21.500 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η τρόικα πιέζει για νέες και επώδυνες αλλαγές στην παρακράτηση φόρου. Συγκεκριμένα, ζητά:
-Να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
-Να αυξηθεί από το 20% στο 26% η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τους αμειβομένους με μπλοκάκια, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους άλλους παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ή επιτηδευματίες.
Η ηγεσία του υπουργείου είναι πολύ πιθανό να αποδεχθεί τα νέα αυτά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 150.000.000-200.000.000 ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014.
Οι νέες ρυθμίσεις θα φέρουν ουσιαστικά αύξηση της παρακράτησης φόρου κατά 30% για μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολουμένων και κατά 1,5% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Η αύξηση της παρακράτησης από το 20% στο 26% θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν κατά 7,5% τα ποσά των αμοιβών που θα παίρνουν στο χέρι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι λοιποί αυτοαπασχολούμενοι που παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ή άλλους επιτηδευματίες.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η διάταξη για την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών είχε περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Ωστόσο, μετά την έντονη κατακραυγή την οποία προκάλεσε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκε να την αποσύρει άρον άρον από τελικό κείμενο του νομοθετήματος. Τώρα οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, που ουσιαστικά καθορίζουν το περιεχόμενο όλων των φορολογικών νομοσχεδίων, επιμένουν να επαναφέρουν τη διάταξη αυτή, χρησιμοποιώντας, και στην περίπτωση αυτή, ως πρόσχημα την ανάγκη για… «απλοποίηση του φορολογικού συστήματος».
Στέλιος Κράλογλου
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου